Jag vågade!

Jag har funderat på det i mer än ett år. Det är ju så snyggt, och det verkar så praktiskt och skönt - håret torkar fort, behöver minimalt med styling, och det passar bra i hop med både glasögon och alla stora örhängen som jag älskar.

Så igår var jag på min favoritsalong nere på stan igen, och frågade min frisör om hon trodde att min idé skulle fungera med min ansiktsform och mitt hår, eller om vi skulle prova något annat. !"Vi kör!", sa hon. Och det gjorde vi:

Det blev en Mohawk!
/L
 
 

Vad vi fick med oss hem från semestern - secondhandfynden

I alla fall en del av det. :)  Först tar vi second-handfynden/presenterna som är köpta på¨diverse loppisar och auktioner i Dalarna, Falbygden (min mans hemtrakter) och Västmanland (där min syster bor).

 Ett par små mjukisdjur till Dorotheas babygym, från backluckeloppis i Särna. Hela fyra kronor kostade de :)
 
 
Pixieböcker och visböcker, presenter från Lilla Ds mormor
 
 
En ko som plingar, prasslar, har en spegel och olika fack som går att öppna och stänga (ännu en present från mormor) . Än är Lillan lite för liten för att uppskatta den, men jag kan tänka mig att den blir populär inom de närmaste månaderna.
 
Hellsings ABC är till Dorothea, syboken till mig och Transformers till D.Det finns ett jättebra antikvariat en kort promenad från min svärmors hus, och det var där vi hittade dem. Jag tror vi betalade mindre än 30 spänn för allihop. De har mycket barnböcker och annan skönlitteratur på Farendal, väl värt ett ebsök om ni är i närheten av Falköping.
 
Jag och D fick också fina saker:
Hänkelskål från Old Höganäs, köpt på auktion i Idre.
 
Två gamla strykjärn som mina föräldrar hittade på loppis. Jag har dem som bokstöd :)
Tre blombord/pidestaler i rotting och glas som vi hittade på en stor loppis i Falköping.
 
 
 
Och tre superfina burkar som pryder sin plats i teskåpet.
 
/L
 

En fin dag

I lördags var Lilla D och jag på Spädbarnsfondens minnespicknick vid Kung Björns hög i Hågadalen. Vi var ett gäng familjer som samlades där för att tillsammans minnas de barn vi förlorat. En del var nydrabbade, för andra hade det gått några eller ganska många år. Efter att alla samlats stod vi först i en stor ring och berättade lite kort om hur våra familjer ser ut idag - vad som hände barnet eller barnen som dött, om det finns syskon i familjen och vad alla heter. Sen sjöng vi Pippis sommarsång. Den här, ni vet:

"Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön,

och träden är så fina och marken är så grön,

och blommorna är vackra och höet luktar gott

och solen är så solig och vattnet är så vått.

Och lilla fågeln flyger i boet ut och in,

och därför vill jag sjunga att sommaren är min.

Och jag vill också sjunga att fjärilar är bra,

och alla söta myggor dom vill jag också ha,

och jag är brun om bena´ precis som det ska va´,

och därför vill jag sjunga att bruna ben är bra.

Och jag har nya fräknar och prickigt sommarskinn,

och därför vill jag sjunga att sommaren är min."

Efter det läste vi en dikt av Ingela Bendt
(en omarbetad version av en text från hennes mässa Vår ogråtna gråt):

"Jag är inte ensam, vi är många som mist barn och syskon,
runtom i världen och genom historien.

På olika sätt – i magen, vid förlossningen, i späd ålder,
genom sjukdom, av olyckshändelse.

Kanske för längesedan, kanske alldeles nyss.
Vi förbinds med varandra,
vi är delaktiga i samma öde:
att stå med tomma händer. "
 
Så sjöng en av mammorna en sång som jag inte uppfattade namnet på (det var lite blåsigt), och sedan räknade vi ner från tio och släppte upp ballonger till minne av våra barn/syskon/syskonbarn. Jag hade tänkt att skriva något på mina tre, men eftersom det visade sig vara matdax precis när vi skulle börja sjunga hade jag händer och armar fulla där jag stod med Dorothea, flaska i ena handen och ballongernas snören fastsurrade runt den andra. Det var lite knepigt att släppa upp dem när det var dax, men det gick. Det var så vackert att se färgprickarna som blev mindre och mindre mot den blåa himlen, och jag grät lite av saknade och lättnaden att vara bland andra som förstod hur det är. Sen åt vi matsäck på filtar i gröngräset, och Dorothea var på gott humör hela tiden vi var kvar och på bussresan hem. Jag var inte så lite stolt över oss båda för att vi fixat en flera timmar lång utflykt på egen hand. Tyvärr blev det inga foton på hur vackert det var med ballongerna, fast jag hade kameran med så hann jag inte innan Lilla D ätit klart och jag kunde lägga ner henne i vagnen. Det blev inga foton på nåt annat heller,  för den delen, men det känns helt ok. Jag har fina minnesbilder istället, och så kan jag kanske ta kort nästa år.
/L
 

Fint besök

Idag har Lilla D haft sin första "lekträff" med en annan bebis i samma ålder som hon själv. Lilla L och hennes mamma A från vår föräldrakurs-grupp var här på eftermiddagen, och det var jättekul att se de två små tillsammans. Dorothea låg på mage och lyfte upp huvudet för att kunna se på L (hon brukar tycka att det är så jobbigt att hon hellre ligger på sin kind, men vi kämpar på för att hon ska lära sig ligga på mage och så småningom börja kräla och krypa) och gav upp ett litet glädjetjut när hon lyckades. Flickorna satt också mitt emot varandra (med stöd av sina mammor) och "pratade", låg bredvid varann på babygymet och kände på varandra med händerna (L ville dra D i håret, fast då hann jag före och avstyrde. tror inte att Lilla D hade gillat det) och var allmänt jättesöta :) Och jag tror faktiskt att vår lilla tjej lärde sig något av L idag. Lilla L är några veckor äldre (och har ju inte heller suttit fixerad), så hon kan såna saker som D håller på att lära sig.Bland annat ligga på rygg och greppa en leksak med båda händerna, och stoppa in leksaken i munnen. Vår lilla tjej tittade intresserat på det här en stund när flickorna låg bredvid varandra, och sen när L hade tappat intresset för sin krokodil/dinosaurie/groda sträckte hon sig efter den och stoppade in den i sin egen mun!

Ett litet steg i taget, och snart kan hon allt som en bebis i hennes ålder ska kunna, tror jag! Och att härma andra bebisar är nog det bästa sättet.

Tack så mycket för att ni kom och välkomna tillbaka, L och A!

(här är Lilla D i sitt babygym på en bild från besöket hos hennes farmor under semestern).
 
/L

På gång

Jag har idéer till flera inlägg som rullar runt i huvudet, men de trängs bort av dålig sömn, söt bebis och uppsatsskrivande-stress (den ska vara klar till sista september).

Så ni får hålla till godo med det här fina inlägget av fantastiska Malin:
 
" Vänner till mammor" heter det, och är ett svar på en läsarfråga om vad man som vän kan göra när någon precis har förlorat sitt lilla barn.
 
/L

Mina barns ansikten

När Dorothea är vaken ser jag mig själv, min man, min syster, mina föräldrar, och hans föräldrar i hennes ansikte.

När hon sover, då ser jag Alice, Eskil och Max. Speciellt i profil syns likheten mellan de fyra så tydligt. Jag har varit lite rädd för att leta efter de där släktdragen, det där syskonskapet. Antar att jag var lite rädd för att det skulle göra mig sorgsen, men det gör det faktiskt inte. Istället känns det fint att mina andra små finns kvar på det sättet, i Hon som fick stanna.

/L

Fina nya skor

När mina älskade gamla (mer än femton år) handsydda lädersandaler gav upp förra sommaren insåg jag att det var dags att köpa nya, men det blev inte av då eftersom jag klarade mig ganska bra på mina sommarskor av andra modeller (ballerinor och kinaskor), och dessutom sköt jag på det eftersom jag verkligen inte gillar att prova skor. Så har det varit så länge jag kan minnas - mina fötter är långa men breda och går utmärkt i kängor och gympaskor, men ser oftast för djävliga ut i sandaler och andra öppna skor.

Min kära mor kan intyga att vi spenderat många timmar med att hon försökt övertyga mig att inte tvinga in mina fötter i nätta skor med smala sulor och en massa remmar. För det var ju precis sådana skor jag ville ha, men inte kunde ha....

 
Men nu kändes det alltså som att jag inte kunde skjuta på saken längre: jag behövde nya sandaler. De skulle vara i läder, de skulle ha platt sula, och de skulle ha en massa remmar, alltså nån form av "gladiatorsandaler". Och jag hittade ett par ganska tidigt på sommaren när jag gick förbi Indiska här i stan. De hängde på väggen och jag hade inte tid att gå in i butiken just då, men jag kollade upp dem på nätet. Turkosa lädersandaler med pärlbroderier - kan det bli mer sommar? Eller med Lina, för den delen? Jag älskar turkost, och Indiska, och "etno-bling". Men jag tyckte att 499 kr var ett lite väl saftigt pris, och de såg väldigt ljust turkosa ut på Indiskas hemsida. De kanske skulle vara svåra att matcha med mina sommarkläder, och bara bli liggande i en låda? Och dessutom drog jag mig för att åka ner på stan och prova dem, som jag brukar göra när jag känner att jag måste köpa nya skor. Och sedan åkte vi på semester.
 
Men jag tänkte på de där sandalerna ofta, och pratade om dem, och tittade på bilderna på hemsidan. Och argumenterade för och emot varför jag skulle eller inte skulle köpa dem. Och när vi var i Skövde över dagen hade jag bestämt mig för att gå in och prova dem. De var lätta att hitta i butiken, och de var nu på rea för 349 kr men: de fanns bara i st 38 och mindre. Jag provade ändå, men det gick så klart inte. Jag bad min syster titta i Västerås, och jag tittade i en av Uppsalas två butiker och på Indiskas webshop när vi kom hem igen - men nej. Jag intalade mig själv att de säkert var för smala i sulan ändå, eftersom jag tyckte att det vara lite pinsamt att bli så besviken över ett par skor. D, Lilla D och jag åkte till ett av Uppsalas köpcentrum och gick i skoaffärrer, och jag hittade ett par svarta lädersandaler på rea som jag betsämde mig för skulle duga. När jag kom hem och gick omkring i dem lite mer insåg jag att de faktsikt gjorde mer än dög, de var ju riktigt fina, och bekväma. Inga turkosa sandaler med pärlor, men snygga och enkla att matcha med vad som helst.
 
Och så fick jag ett sms från min systers äldsta barndomsvän (de har varit bästa vänner sedan första klass och mina föräldrar räknar henne som en del av familjen), som på eget bevåg tittat efter sandalerna på ett Indiska i Stockholm. Där fanns det inte bara ett par i storlek 39, utan två! Och fast jag inte såg sms:et förrän butiken stängt för dagen och det därför blev ännu lite krångligare för henne, så gick hon tillbaka dagen efter, köpte dem åt mig och postade dem till Uppsala (självklart fick hon betalt för det).
 
Så nu har jag inte bara ett par fina sommarsandaler som jag borde kunna ha glädje av i många år, utan två! :) Och de kostade tillsammans ungefär lika mycket som de från Indiska gjorde från början, dessutom.
 
Jag tittar ner på mina finklädda fötter och känner mig riktigt böjd med mig själv. Och lättad över att jag definitivt inte behöver köpa nya sommarskor nästa sommar!
/L

Lilla Poppy

Som ni kanske märkte förra sommaren är jag väldigt förtjust i Take Thats musik (speciellt de album som gjort efter återföreningen, som i ärlighetens namn är mycket bättre än de från 90-talat), och därför läser jag alla nyheter jag kan komma över om bandmedlemmarna. Lite hoppas väl jag på att det ska bli en turné till där Robbie är med, så att jag ska få se dem fast konserten i Köpenhamn förra sommaren blev inställd.

Så, när jag såg en bild på Gary Barlow i marginalen på Aftonbladets sajt i mors klickade jag så klart på den, fastän jag redan hade läst rubriken. ""Take That-stjärnan Gary Barlows dotter död vid födseln", stod det.

Inga detaljer, förutom att flickan var död vid födseln och att hon heter Poppy. Och så hoppas jag att det får förbli. Att pressen lämnar hennes familj i fred, så att de får sörja på sitt eget sätt, i lugn och ro. Ta den tid de behöver för att hitta ett sätt att leva med sorgen och smärtan och de hemska minnena. Hur och varför Poppy Barlow dog (om det går att hitta någon orsak) är familjens ensak, om de inte väljer att berätta om det offentligt.

En liten vallmo-flicka som aldrig fick leva utanför sin mammas mage och aldrig lära känna sina föräldrar och sina tre äldre syskon. Det är lika sorgligt varje gång det händer.

/L


Frejkafritt

Det hände mycket på vår semester, men det största är det här:

Lilla D är äntligen helt Frejka-fri !

Så istället för en sån här bebis:
har vi nu en sån här:
 
Hon var plötsligt inte för stor för babyskyddet när vi åkte bil de sista dagarna innan vi kom hem, hon kan sitta bekvämt i sin babysitter, ligger och sträcker på benen i sitt nya babygym, och går att hålla i famnen på mer än ett sätt (och över axeln, eller sittandes i knäet eller i soffan uppstöttad med kuddar). Hon är så mycket mer aktiv nu när hon är helt rörlig igen, även om det ju fortfarande märks att hon är van att vara fixerad på hur hon håller och rör på sina ben (det är fortfarande mest grodställning och sparkar ut åt sidorna som gäller) och armar (hon börjar komma på att hon kan höja dem över huvudet men har oftast händerna längst med sidorna). Det gör henne tröttare, hungrigare och har äntligen fått fart på den lilla magen. Det ska bli så spännande att se vilka framsteg hon gör framöver!
 
/L

Hemma igen!

Idag kom vi hem från min syster och hennes sambo i Västerås. Det var vår sista resa på den här semestern, den sista veckan ska vi bara vara hemma. D börjar sin föräldraledighet den 20:e, och jag ska börja skriva på min uppsats igen den här veckan (den ska vara inne den sista september). Det har varit jättefint att få umgås med släkten, men nu är det skönt att vara tillbaka hemma i vår egen säng och att katten är här med oss som vanligt (hon har bott hos min syster och hennes D) . /L

RSS 2.0