Semesterstängt....

.... i nån vecka till, men sen återkommer jag med en massa nya bilder på sånt vi gjort, köpt, ätit och fått :)

Loppisprylar ut, loppisprylar in

Förra veckan hade jag äntligen samlat ihop alla kläder, böcker, husgeråd, diverse textiler och andra prylar som jag sorterat ut sedan våra föräldrar fraktat hit de sista av mina och makens gamla flyttlådor.
 
Först blev jag lovad att Myrorna skulle komma och hämta dem, men sedan fick jag ett mail som sa att de "inte hämtar i mitt område" och blev tvungen att hitta någon annan som ville ha grejerna. Det blev Solrosen second hand och café i Östervåla, som snabbt svarade på mitt mail och skickade en bil med två trevliga karlar att hämta mina tio banankartonger och två proppfulla papperskassar.
 
Men, eftersom jag nu äntligen kan åka iväg på loppis har vi också köpt lite nya prylar :) Jag var ensam på Myrorna en sväng och kom hem med fyra bodys till Lilla D, en klänning till mig och en bok (en del i Harry Potter-serien på engelska som jag inte hade).
 
 
När jag hittade klänningen visste jag precis vad D skulle säga när han såg den: har du inte den där redan? Och det har jag ju på sätt och vis - det är en av mina favoritmodeller på klänningar och tunikor eftersom den är både snygg och bekväm.
 
D och jag tog med oss Mini till Cooperativet Capellas loppis och café på Rackarberget efter senaste besöket vid graven. De har underbart hembakt fikabröd och jättegoda matiga mackor till vettiga priser, så det blev en liten fika tillsammans med ännu en glasburk till skafferiet och några nya böcker till mig.
 
 
 
Och på lördag ska vi på bordsloppisen på Vaksala torg! Jag har verkligen saknat att gå på loppis, så jag ser fram emot att få strosa runt med barnvagnen och hålla utkik efter Lundgrensburkar och Old Höganäs-keramik för att öka på mina samlingar, eller göra helt oväntade fynd av saker som jag inte visste att jag ville ha. :)
 
/L

Förgätmigej och tagetes

 
Så här fint blev det när vi tagit bort rosenskäran och planterat tagetes istället. Det ligger en bra blomsterhandel bara en kort promenad från kyrkogården, så vi brukar köpa nya plantor där när vi vill komplettera. Jag gillar kontrasten med det färgsprakande mot det lite mildare ljusblå, och dessutom påminner tagetes mig om mina föräldrars hus på sommaren - pappa brukar plantera ut tagetes i två stora krukor som står på framsidan av huset. D råkade gräva så att hjärtat av småstenar föll ihop, och då bestämde jag mig för att prova något nytt sätt att dekorera med dem. Vi får fylla på med nya stenar vartefter, tills raden slingrar sig runt alla plantorna.
 
/L

Det har börjat...

Den senaste veckan har jag fått reklam med erbjudanden från ett försäkringsbolag, Vi Föräldrar, Goboken och Libero.

Det gör mig irriterad av flera orsaker. Jag gillar verkligen inte tanken på att någon myndighet någonstans delat ut sitt register över nyfödda barn så att företag kan överösa deras mammor (jo, för det verkar bara skickas ut till MIG, som om Lilla D inte vore precis lika mycket sin fars barn som sin mors) med säljprat om hur viktiga just deras produkter är för barnets utveckling, hur mycket rabatt de får om de tecknar medlemskap NU GENAST, och vilka fina premiegåvor de delar ut (som alla är masstillverkade under dåliga förhållanden i Kina, som det mesta andra vi köper här i västvärlden. Ja, en del är förstås tillverkat under dåliga villkor för arbetarna och på miljöfarligt vis i andra länder, också).

Blä! säger jag, och kastar det i pappersåtervinningen. Vi har redan tecknat en försäkring för Mini, vi vill inte ha några glassiga magasin som bara gör oss nojjiga inför varje litet beslut vi tar i vårt föräldraskap, det finns underbara barnböcker att låna på biblioteket och läsa för Lilla D och fina leksaker att köpa i andra hand, och slutligen kan Libero och den andra stora blöjproducenten som börjar på P känna sig extra blåsta, för vi kommer aldrig att köpa deras produkter efter att ha upplevt hur nonchalant de behandlar föräldrar som blir ledsna efter att bombarderas med reklam precis efter att deras barn har dött.

/L

Frejkabyxan

Nu när vi har haft Frejkabyxan i huset i lite mer än två veckor har både Mini och hennes föräldrar hunnit vänja sig vid den, och alla de små och stora förändringar som den fört med sig. För det är en hel del som är annorlunda nu när vi har en bebis i Frejkabyxa istället för i von Rosenskena.
 
Det finns fördelar: hon kan röra hela överkroppen, och nu när hon vant sig älskar hon det! I skenan kunde hon inte ta händerna till munnen eller höja armarna över huvudet, och det tar hon igen med råge. Vissa mornar väcker hon oss med höga smackande ljud när hon är hungrig och suger på sina fingrar :)
 
Hon kan också krypa ihop mer när vi håller henne i famnen (jättemysigt för både henne och oss när hon gosar in sig och lutar huvudet mot ens axel), vrida huvudet som hon själv vill utan att hindras av skenans axelparti, och röra mer på benen både  när hon ligger ner och när hon sitter i sitt babyskydd (som vi använder istället för babysitter, den är bäddad med kuddar och handdukar så att hon får plats med knäna i den) och tittar på sin nya favoritleksak:
Den här fina fjärilen fick hon innan midsommar av min kusin och hans sambo, tillsammans med ett helt paket fullt av fina second hand kläder. Vi brukar ha den på handtaget till babyskyddet eller barnvagnen, och Mini har precis börjat greppa efter saker nu, så den är helt perfekt. Klara fina färger, och den kan också göra flera olika ljud som hon gillar.
Att hon kan röra sig mer (Frejkan tas av vid bad och blöjbyte, och för att lufta henne i upp till 20 min i taget) ha gjort att hennes mage fungerar bättre, och det är såklart skönt både för henne och oss att hon inte har ont och gråter.
Men den allra största fördelen om ni frågar Lilla D är att hon nu får bada hemma :)


Tyvärr finns det nackdelar även med Frejkan. Hon blev bredare över knäna eftersom benen är i mer rät vinkel, och får nu nätt och jämnt plats i sitt babynest. Babyskydded som vi köpte att ha i mina föräldrars bil blev också plötsligt lite mindre, men även det gick precis. Vagnen funkar fortfarande lika bra som tidigare, och jag är väldigt glad att vi köpte en bred vagn redan innan vi visste att vi hade fått en lux-bebis (även om den är lite jobbigare att åka buss och manövrera i affärer med). Tänk att behöva köpa en ny vagn bara för sex veckor, huvva!
 
De största, riktigt stora nackdelarna med Frejkan är att den är varm (sydd i ett slags plastat bomullstyg, ungefär som finare vaxduk) och att man inte får två att byta mellan. De som konstruerade den kan nog inte själva ha småbarn - ett tyg som gör små bebisar överhettade på sommaren, som inte får torkas i maskin/torkskåp och som lufttorkar extremt långsamt? Tack för det, NordiCare.....

 Tur att jag är sömnadskunnig nog att sy egna överdrag då:
 
En stuvbit av lila manchestertyg, sytråd, några meter bomullsband och knapphålsresår, fyra gamla skjortknappar, två plastspännen för hängslen och några timmar vid tillklippningsbordet/symaskinen var all som behövdes när jag väl ritat av och fotat originalet. Den nya frejkan är både snyggare och mer bekväm nu i värmen. Det ska bli ett par till har jag tänkt, bara jag hittar ett passande tyg i mina gömm0r.
 
/L

RSS 2.0