Det här med äggigheten

En fråga som alla som väntar två barn på en gång stöter på i möten med sjukvården och i den ganska magra litteratur som finns är den om chorioniciteten, eller "äggigheten", dvs om det är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar i magen.

På ultraljudet i tisdags (de första av många under en så kallad högriskkgraviditet som tvillingar räknas till) var det en av de saker som BM letade efter, förutom de vanliga tecknen på att barnen verkade vara friska och utvecklade som de borde vara. Hon visste förresten inte om att det var två fast vi gjorde det, så det blev en stunds förvirring där hon liksom tog sats för att tala om nyheterna och sedna fick gå ut och säga till sin kollega att det nog var bäst om han tog nästa patient eftersom min undersökning nu skulle ta mycket längre tid. Tydligen läser de inte journalerna innan, så vi fick också förklara dels varför vi redan visste att det var två Ärtor och att vi var extra nervösa att något skulle ha hänt dem eftersom deras storasyster fick stanna hos oss alldeles för kort tid.  

Ja, chorionicitet var det ja... För att försöka bestämma den redan i magen och kunna bedöma hur hög risken för komplikationer är, så tittar man efter könet på tvillingar. Är det en flicka och en pojke så är saken klar, de är tvåäggiga. Men nu är ju våra Ärtor bevisligen pojkar båda två, så då får man istället titta på moderkakan och fosterhinnorna. Tvåäggstvillingar har alltid varsin moderkaka, men de kan ligga så tätt att de ser ut att vara en och samma. I sådana fall får man undersöka moderkakan efter födseln och försöka bestämma om det är en eller två. Ingen hjälp där i vårt fall, Ärtorna ser ut att dela på en moderkaka.

Fosterhinnorna då? Vanligtvis har bebisar en amnion (det inre membranet) och en chorion (det yttre membranet), och tvåäggstvilligar har alltid en var av varje membran, och kallas diamniotiska och dichoriotiska tvillingar. En del enäggstvillingar kan också totalt ha fyra fosterhinnor och varsin moderkaka, och ser på ultraljud alltså exakt likadana ut som tvåäggstvillingar av samma kön. En del andra har gemensam moderkaka och chorion, men varsin amnion, de är alltså monochoriotiska. Det finns också tvillingar som delar på båda hinnorna och därför kallas monoamniotiska, men det är väldigt sällsynt. Och slutligen finns det tvillingar som själva är sammanväxta, men det är tack och lov ännu mer sällsynt och inte alls aktuellt för våra pojkar.

Några bilder på de olika tvillingtyperna kanske kan vara till hjälp i det här läget :)





Så, om de inte är sammanväxta enäggstvillingar och förmodligen inte heller monoamniotiska, vilket är de två största riskgrupperna, vad är Ärtorna då för sorts tvillingar?

Vid första ultraljudet mätte läkaren upp en tjock vägg, som tydde på att de har fyra hinnor och alltså kan vara antingen enäggs eller tvåäggstvillingar av samma kön. Vad jag minns sa hon inget om hur moderkakan/kakorna såg ut, så där har vi inte mycket till ledtråd. Jag hoppas att det står något i journalen, men den har jag inte läst ännu. Vid ultraljudet i tisdags mätte barnmorskan upp en hälften så tjock vägg, fast hon påpekade att den ser tjock ut. En vägg som räknas som tunn syns oftast bara som en tråd på monitorn, medan pojkarnas syns tydligt. Är de då alltså monochoriotiska enäggstvillingar, den "näst säkraste" sorten, eller är de tvåäggs med fyra hinnor som ser tunna ut och moderkakor som ligger så nära att de ser ut som en?

Ingen vet! Det är därför vi ska på ytterligare ett UL om några veckor, för att få en tredje genomgång. Då ska vi träffa doktor Kristin, som tog hand om oss när vi låg på sjukhuset i Kalmar och under min medicinska utredning efter Alices död. Det är så skönt att det är bestämt att Ärtorna ska födas här (eller i värsta fall i Linköping), för trots alla smärtsamma minnen (som kommer tillbaka varje gång vi går förbi entrén till förlossningen på väg upp till ultraljudsmottagningen) känns ju både miljöerna och personalen ganska bekanta!



/L


Kommentarer
Postat av: Maria Högberg

Hej! jag jobbar med ett projekt på komvux, som handlar om enäggstvillingar. jag är själv enäggstvilling och väldigt intresserad inom detta ämne. Sökte på google om enäggstvillingar livmoder och fick upp den här bilden som du har i din blogg. Undrar om du har källan? Skulle vara väldigt tacksam för svar till min mejladress.

MVH Maria Högberg

2010-10-07 @ 11:26:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0