En välbehövlig spark i baken

När jag träffade min psykolog senast pratade vi om hur jag låter min rädsla styra mig till att göra saker som egentligen inte är bra för mig.

Att knappt gå ut (därför att jag är rädd att jag ska anstränga mig för mycket och få sammandragningar eller i värsta fall göra något som sätter igång en för tidig förlossning) gör inte bara att jag får mer ont i kroppen och ännu sämre matsmältning än jag behöver ha, utan också att jag får mer ångest (eftersom kroppen vill att jag rör på mig och jag längtar ut, jag är ju van att gå och cykla mycket), som jag försöker dämpa med att bara ligga i soffan och slöa. Detsamma händer de nätter jag inte kan sova, och försöker kompensera genom att ligga kvar ännu längre på morgonen efter. Ofta är det svårt att somna just för att jag har ont någonstans i kroppen, och att då fortsätta ligga kvar när jag inte kan slappna av så att det slutar med att jag legat i sängen i tolv timmar gör mig bara mer spänd och jag får ännu mer ont.

Det går ut över skolarbetet och annat som jag vill göra och som får mig att må bra, till exempel att hantverka och läsa skönlitteratur. När jag inte gör det jag tycker att jag måste göra, tillåter jag nämligen inte mig själv att göra det roliga heller, och då mår jag bara ännu sämre.

Så, F och jag kom överens om att jag skulle skriva ett dagsschema, så att jag går upp, äter och lägger mig på bestämda tider och däremellan pluggar. Om jag känner att jag åstadkommit något under dagen och varit duktig, "unnar" jag mig det som är roligt att göra på kvällarna också, och helt plötsligt mår jag mycket bättre oavsett om jag sover bra eller inte.

Om jag jobbar på att inte låta oron och ångesten styra mitt liv så känns det dessutom som att tiden går lite fortare mellan besöken på Specialist-MVC och de bokstavligen livsviktiga tapp-mätningarna (som ju hittills har gjort att jag kan slappna av lite, eftersom det har sett fint ut).

Jag kan inte påstå att jag håller mig strikt till mitt schema, men jag jobbar på det, och jag mår överlag bättre när jag har mål att sträva efter: att skriva en bra uppsats, att klara mina andra kurser (jag har lämnat in examineringsuppgifterna till den första och väntar nu bara på svar om jag blev godkänd!), att hantverka, att göra julfint hemma (vi har både pyntat, bakat lussekatter och gjort julgodis), att laga och äta god mat (och prova nya rätter), att umgås med D och Tösen (titta på film eller spela Wii i soffan) och andra saker som gör mig glad och får mig att slappna av lite. Det allra svåraste är det där med att komma ut ur lägenheten varje dag, men jag jobbar på det också :)

/L



Kommentarer
Postat av: Gunilla C

Glad Lucia! :)

2011-12-13 @ 14:59:45
Postat av: Tess W

Låter väldigt bra men jag förstår ( så som en som inte varit i din sits kan förstå) att det inte är lätt att sluta oroa sig.

Ha en fortsatt trevlig Lucia!

Stora kramar Tess W

2011-12-13 @ 17:07:03
Postat av: mamma



15 min./dag kommer du ihåg? Sancta Lucia på er!

2011-12-13 @ 21:15:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0